Veel licht, een rustige omgeving, goede koffie. Het zijn zomaar wat wensen die een gemiddelde werkende heeft voor zijn/haar werk- of vergaderlocatie. Naast persoonlijke behoeften en voorkeuren zijn er ook wettelijke vereisten voor werkplekken opgesteld. Wij zetten deze voor je op een rij.
Wat is een goede werkplek volgens de Arbowet?
De wettelijke regels voor werkplekken zijn in Nederland vastgelegd in de Arbowet – een afkorting voor de Arbeidsomstandighedenwet. De richtlijnen uit de Arbowet voor een goede werkplek zijn breed. Een bedrijf kan haar eigen arbobeleid toetsen aan de gestelde eisen. Voor werkplekken zijn drie van de belangrijkste criteria:
- Minstens één bedrijfshulpverlener kan op de werkvloer eerste hulp bieden in acute of gevaarlijke situaties.
- Werkzaamheden en werkplekken dienen zoveel mogelijk afgestemd te zijn op individuele werknemers. Denk daarbij aan thema’s als licht, geluid, maar ook de hoogte van de stoel en het bureau.
- Alle gevaren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers moeten zoveel mogelijk bij de bron worden aangepakt. In termen van de Arbowet heet dit arbeid hygiënische strategie.
5 tips voor een goede werkplek
Nu denk je misschien: mooi, die richtlijnen, maar wat betekent dat voor mijn werkplek? Als werkende mag je meedenken met het arbobeleid dat bij jou op kantoor geldt. De volgende 5 tips kan je meenemen:
- Op kantoor is je bureau vaak cruciaal. Vele uren spendeer je; al typend achter de computer, lezend of vergaderend. Des te belangrijker om je bureau op de juiste hoogte te zetten om allerlei fysieke klachten, zoals rugpijn, te voorkomen. De Arbowet eist dat de hoogte van het bureau verstelbaar is. De juiste hoogte verschilt uiteraard per persoon en is afhankelijk van je lengte.Gemiddeld varieert die tussen 62 tot 86 centimeter boven de vloer. Ook voor de grootte van het werkblad zijn er richtlijnen. Helemaal van deze tijd zijn elektrische zit-sta-bureaus; goed voor de afwisseling tussen staand en zittend werken.
- Voldoende licht is van groot belang voor een goede concentratie en energie. Recht in daglicht kijken, is natuurlijk niet handig als je naar een scherm moet kijken. Voor een goede werkplek is het daarom ideaal om de kijkrichting parallel aan een raam te stellen. Raamdecoratie als zonwering, zonneschermen of getint glas helpen daarnaast om felle zon buiten de werkplekken te houden.
- De temperatuur op werkplekken is geregeld een punt van discussie, en zeker iets om aandacht aan te besteden. Het probleem is dat de ideale temperatuur per persoon verschilt. Te koud kan leiden tot stijve ledematen, waardoor werkzaamheden achter de computer trager gaan en je lichaam veel energie nodig heeft om het warm te houden. Te warm brengt je juist in een lome, vermoeide toestand: niet handig als je geconcentreerd wil werken.Een kamertemperatuur van 19 tot 21 graden Celsius is gemiddeld in Nederland. In de zomer is een temperatuur van 26 graden Celsius eigenlijk het absolute maximum.
- Zorg dat de lucht fris en een beetje vochtig is. Onder andere door airconditioning of een dampende verwarming kan de lucht op kantoor nog wel eens droog zijn. Als je hier gevoelig voor bent, kan je hier branderige ogen, hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen in je neus en keel van krijgen. Niet prettig als je je wil focussen op je werk.De perfecte luchtvochtigheid is minimaal 40 en maximaal 60 procent. Je kan dit eenvoudig meten. Wil je de lucht vochtiger maken? Leg dan eens een bakje water op de verwarming. Staat die uit, dan zijn planten ook goed voor het zuiveren en bevochtigen van de lucht. En is de droogte zo extreem dat deze maatregelen niet helpen? Laat dan eens een professional meedenken.
- Niets is zo vervelend als de hele dag gestoord worden op je werkplek door bellende collega’s en draaiende printers. Hoe zorg je voor een geluidsniveau waarbij je je goed kan concentreren? Kijk binnen of je stilteruimtes kan inrichten en bespreek het met je collega’s als je ergens last van hebt. Ook geluidsabsorberende materialen kunnen geluid dempen, zoals een vloerkleed, gordijnen, wandpanelen of schuim onder bureaus. Of zorg dat iedere medewerker een noise canceling koptelefoon kan dragen.
Wil je werken op een plek die hoe dan ook voldoet aan de Arbo-richtlijnen van een goede werkplek? Bij Hofclub Werken & Vergaderen vind je tal van werkplekken die de arbo-toetsen glansrijk doorstaan. We zien je graag op een van onze locaties in Utrecht en Woerden!
Wil je meer informatie? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden met een van onze locatiemanagers.