Zo wordt vergaderen pas echt leuk!

Zo wordt vergaderen pas echt leuk!

Tips om de vergadering leuker en doelmatiger te maken! 6 tips die makkelijk zijn toe te passen.

1. Begin met het rondje klagen en roddelen
Voordat mensen rationeel en besluitvaardig kunnen zijn moeten de emoties uit je lijf zijn. Begin daarom met een rondje van je af kletsen, een beetje klagen, wat roddelen en meer van die dingen. Zet het gewoon op de agenda. Het lucht op!

2. Begin bij het einde
Begin het overleg met een goede samenvatting alsof je al hebt vergaderd. Het zet de boel op scherp en je weet hoe je wilt eindigen. Het wordt dan een soort van selffulfilling prophecy. Je kunt dit ook per agenda punt doen door telkens één persoon (die iets met het agendapunt heeft) te vragen de samenvatting te geven van de discussie die nog moet worden gevoerd.

3. Start op tijd, eindig op tijd
Beloon ‘op-tijd-komers’ en jezelf door op tijd te starten en te eindigen.

4. Overleg staand (‘een lijf liegt niet’)
Aan lichamelijke beweging is heel snel te zien wat iemand van iets vindt. Dit is één van de verklaringen waarom bij staand overleg besluiten beter en sneller worden genomen en het overleg dus korter is.

5. Voer een discussie met de ruggen tegen elkaar
Als je elkaar niet ziet, moet je met woorden heel goed je argumenten verhelderen.

6. Wissel van stoel
Om fris te blijven is het belangrijk dat mensen niet in patronen gaan vastzitten. Een simpele manier is om te wisselen van stoel. Neem je voor om ieder overleg op een andere plek plaats te nemen en kijk eens wat dat voor jezelf en voor de anderen oplevert.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met deze tips & trucs!