Kantoorruimte van de toekomst: 5 trends

Trends als het nieuwe werken, flexwerken en thuiswerken waren de laatste jaren al in opkomst, maar nemen door de coronacrisis pas echt een vlucht. Uit nood werkten veel werknemers opeens wekenlang fulltime thuis. Ook voor vergaderingen konden werknemers niet meer fysiek naar een kantoor. Voor nood is de ‘online kantoorruimte’ een prima oplossing. 

Veel bedrijven geven nu al aan het thuiswerken straks meer te gaan stimuleren. Want dat het voordelen heeft voor beide partijen, is duidelijk. Maar wat betekent dit voor kantoorruimtes en flexwerkplekken? Welke veranderingen en trends kunnen we daar de komende tijd verwachten?

#1. Minder behoefte aan grote kantoorruimte

Steeds meer bedrijven zien in dat het helemaal niet nodig is dat al het kantoorpersoneel elke dag naar kantoor komt. Waarom zou je je personeel lang in de file laten staan of in de trein laten zitten, als ze hun werk ook prima thuis kunnen doen. De behoefte naar kleinere kantoorruimten neemt hierdoor toe.

Online vergaderen is met de huidige technologie, software en tools ook heel goed te doen. Natuurlijk is het handig om af en toe nog fysiek bij elkaar te komen, maar dat hoeft zeker niet dagelijks. Als al het personeel een paar dagen per week thuis werkt, heb je als bedrijf veel minder kantoorruimte nodig. 

#2. De kantoortuin heeft zijn beste tijd gehad

Erg geliefd was de kantoortuin eigenlijk nooit. Een grote ruimte waar je met al je collega’s bij elkaar zit klinkt als de ideale plek om samen te werken, maar viel in de praktijk toch tegen. Veel werknemers gaven aan de kantoortuin maar onpraktisch te vinden. Het is er druk, lawaaierig en er zijn veel prikkels, waardoor het moeilijk is om rustig te werken. Ook uit corona-oogpunt is de kantoortuin natuurlijk niet erg geschikt meer. 

Daarom zien we de kleinere kantoorruimtes waar je met een paar collega’s bij elkaar zit steeds meer terugkomen. Wil je als collega’s toch even bij elkaar komen om samen iets op te pakken? Dan zoek je een vergaderruimte op. Daar werk je dan met z’n allen aan een grote tafel, zonder de rest van je collega’s te storen. 

#3. Een centrale ontmoetingsplek

Voor afspraken en meetings reis je soms half Nederland af. Want als die klant zijn kantoor aan de andere kant van het land heeft, dan moet je daar naartoe. Als in de toekomst steeds meer werknemers een paar dagen per week thuiswerken, wordt een centrale ontmoetingsplek steeds belangrijk. Flexwerkplekken zijn daar uitermate geschikt voor. Die huur je af voor de afspraak of meeting op een plek die voor beiden goed te bereiken is. 

Deze flexwerkplekken zijn ook handig voor thuiswerkende collega’s die even een paar uur over iets willen sparren, maar niet per se naar kantoor hoeven. Zeker als ze ook nog dichter bij elkaar wonen dan bij kantoor, is het veel praktischer om een flexwerkplek in de buurt te huren.

#4. Een flexwerkplek voor de thuiswerkende werknemer

Thuiswerken stimuleren is natuurlijk een mooi streven. Veel werknemers ervaren als ze thuiswerken meer flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privé. Maar het is wel belangrijk dat je als werkgever de tools en technologie aanreikt die ze nodig hebben. Denk aan laptops, tablets, apps en web collaboration tools zoals Microsoft Teams. 

Daarnaast moet ook de fysieke werkplek thuis op orde zijn. Sommige werknemers hebben daar thuis niet de ruimte voor. En een werkplek aan de eettafel kan misschien tijdens de coronacrisis, maar is geen goede langetermijnoplossing. Een flexwerkplek in de buurt is dat wel. Daar heeft de werknemer alle ruimte te werken, met behoud van de flexibiliteit en korte reistijd.

#5. Extra nadruk op de beleving

Op de dagen dat werknemers nog wel naar kantoor komen, moet het een plek zijn waar ze zich thuisvoelen. Eigenlijk net zoals ze dat thuis doen. Een prettige werkomgeving draagt bij aan het werkgeluk. Daarvoor moet een werkplek over meer beschikken dan alleen een bureau, stoel, printer en koffiezetapparaat. Een werkomgeving moet ook inspireren. Dat kan onder meer door een huiselijke sfeer te creëren, met kleur op de muur en accessoires als planten en bloemen. 

De flexwerkplekken en kantoorruimtes van Hofclub Werken & Vergaderen 

Bij Hofclub Werken & Vergaderen zijn we al helemaal klaar voor de toekomst. We hebben twee locaties, 1 in Utrecht en 1 in Woerden, waar we kantoorruimtes, flexwerkplekken en vergaderruimtes verhuren. Beide vestigingen liggen op een centrale locatie in het land en zijn goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. 

Bij ons huur je huiselijke kantoorruimtes voor 2 tot 6 personen, flexwerkplekken voor jezelf of je werknemers of vergaderruimtes voor meetings of om een dag samen te werken. Onze locaties zijn van alle voorzieningen en gemakken voorzien. Denk aan een professionele ontvangst door een gastvrouw, schoonmaak, catering, wifi, koffie, thee en parkeergelegenheid. In Utrecht bieden we de mogelijkheid om uw vergadering te streamen zodat alle collega’s aanwezig kunnen zijn. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe kantoorruimte, flexwerkplek of vergaderruimte? Vraag dan eens vrijblijvend een offerte aan. We vertellen je graag alles over de mogelijkheden!