Je werkdag ontspannen afsluiten? 7 tips om te ontspannen na je werk.

Of je nou een fijne werkdag achter de rug hebt of juist een stressvolle, je werkdag ontspannen afsluiten is ontzettend belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je weer volledig oplaadt, goed slaapt en je lichaam de kans geeft om te herstellen. Zodat je de volgende dag weer vol nieuwe energie aan de slag kunt!

Het is natuurlijk verleidelijk om bij thuiskomst de televisie aan te zetten en de rest van de avond niet meer van de bank te komen. En daar is niets mis mee, maar tv kijken blijkt niet bepaald de meest effectieve manier om te relaxen na je werkdag. Wat kun je dan wel doen om die zo gewenste ontspanning te bereiken? Dat hebben wij voor je uitgezocht en 6 tips opgesteld.

1. Sluit je werkdag goed af

Je werkdag op de juiste manier afsluiten draagt bij aan een ontspannen begin van je avond. Geef je brein wat rust en voer het laatste half uur van je werkdag geen ingewikkelde taken meer uit.

Denk in plaats daarvan alvast na over morgen. Wat zijn de drie meest belangrijke dingen die je morgen wilt bereiken? Noteer deze, zodat je er de volgende dag meteen mee kunt beginnen. Dit zorgt voor structuur en dus rust.

Neem ook de tijd om je bureau op te ruimen. Chaos creëert stress. Geordend werken zorgt voor overzicht en voorkomt daardoor onrust.

Kies er tot slot voor om je werkdag op een bepaald moment ook echt af te sluiten. Kijk niet vlak voor je weggaat naar de mails die nog zijn binnengekomen, maar ‘call it a day’. De rest komt morgen wel weer.

2. Reistijd = ontspanningstijd

Of je nou met de auto, fiets of trein naar huis gaat, je reistijd is het perfecte moment om de dag bewust af te sluiten. Lees een boek, luister muziek of staar gewoon een tijdje uit het raam en je komt helemaal tot rust.

Stort je als je thuiskomt niet meteen op alle taken die daar weer op je wachten. Neem juist nog even een moment voor jezelf. Pak een kop thee, lees de krant of knuffel je kat om even helemaal te landen en op adem te komen.

3. Adempauze!

Het past niet bij iedereen, maar kan wel erg goed helpen: een korte meditatie. Dat hoeft niet per se met harpmuziekjes of diepzinnige teksten, het is al voldoende om rustig te gaan zitten en een aantal keren diep in en uit te ademen.

Richt je aandacht op je ademhaling en probeer de gedachten die in je opkomen voorbij te laten gaan. Je zult merken dat je je na een paar minuten al een stuk relaxter voelt!

4. Rustig sporten

Bewegen aan het eind van de dag is ook een goede manier om te ontspannen. Kies hierbij voor een rustige vorm van bewegen, zoals yoga, wandelen of op langzaam tempo hardlopen. De buitenlucht in gaan is sowieso een goed idee, dit heeft een ontspannend effect en maakt je een beetje moe. Zo slaap je extra goed!

Zorg ervoor dat je niet drie uur voordat je naar bed gaat te fanatiek sport. Hier krijg je namelijk juist een energieboost van, die een goede nachtrust in de weg kan staan.

5. Spoel de werkdag van je af

Neem een douche! Een douchebeurt spoelt de drukke werkdag letterlijk van je af. Onder de douche ontspant je lichaam zich bijna automatisch. Je wordt warm en je voelt je weer fris.

Trek na je douche een comfortabel joggingpak aan en je gaat ontspannen je avond tegemoet.

6. Schrijf je gedachten op

Na een drukke werkdag blijf je soms malen. Het kan dan helpen om al die hersenspinsels van je af te schrijven. Dit werkt therapeutisch en ontspannend. Je parkeert je gedachten op papier in plaats van in je hoofd.

Schrijf alles op wat er door je heen gaat en let daarbij vooral niet op of je netjes of interessant schrijft. Niemand hoeft het tenslotte te lezen. Wanneer je je gedachten op deze manier loslaat, houd je meer ruimte over voor ontspanning.

Je kunt ook meer actief schrijven, door op je dag te reflecteren. Schrijf op wat je hebt meegemaakt, wat je minder leuk vond (die krappe deadline of eindeloze vergadering bijvoorbeeld), en vooral ook waar je wél blij van werd. Heb je een leuk gesprek gevoerd of een succes behaald? Sta er op deze manier nog even bij stil! Dat helpt je meteen om de dag met een goed gevoel af te sluiten.

7. Ontspannen na je werkdag? Schermpjes uit!

En de laatste in het lijstje tips: minder je schermgebruik! Je hebt het misschien weleens gehoord: het blauwe licht van je smartphone heeft een activerend effect op je brein. Wanneer je door blijft scrollen tot je in slaap valt, komt je brein niet tot rust.

Hierbij helpt het om met jezelf afspraken te maken over je schermgebruik. Besluit bijvoorbeeld dat je je telefoon na 20.00 uur niet meer gebruikt en lees in plaats daarvan een boek of tijdschrift.