Flexwerk is goed voor werkgever én werknemer

Flexwerk kan een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde zijn, aangezien het je in staat stelt om je privéleven en je werk in balans te houden. En het is niet alleen een pluspunt voor de werknemer, maar ook voor de werkgever!

Voordelen flexwerken voor werknemers
Niet in de spits naar je werk rijden kan je reistijd flink verkorten, 's ochtends of tussendoor een lesje meepakken in de sportschool of een doktersafspraak afhandelen. De tijd die overdag ergens anders aan besteedt, werk je 's avonds natuurlijk door. Als je zelf je tijd in kunt delen, gaan veel dingen gewoon net even wat makkelijker.

Misschien ben jij ook wel helemaal geen ochtendmens of heb jij juist 's ochtends om 5 uur de beste ideeën. Als je de ruimte hebt om zelf je tijden in te delen, kan je productiever aan de slag.

Voordelen voor werkgevers
Een happy werknemer levert beter werk, dan iemand die te laat op kantoor was door de file en hierdoor gehaast en chagrijnig aan zijn dag begint. De mogelijkheid om wat flexibeler te werken, is voor veel mensen een pluspunt om ergens te willen werken - zeker voor jongere werknemers.

 

Als jouw manager je deze vorm van vrijheid geeft, is dat een vorm van vertrouwen. En het werkt toch wel heel lekker als je het gevoel hebt dat je werkgever jou(w inzet) waardeert en er op vertrouwt dat je netjes je werk afrondt. Want dat doe je natuurlijk gewoon, misschien werk je zelfs onderaan de streep wel béter omdat je makkelijker een uurtje extra achter je computer zit om iets af te maken, of omdat je gewoon productiever aan het werk bent. Uit onderzoek naar trends op de werkvloer door CBI/Harvey Nash is gebleken dat werkgevers verwachten dat personeel minder snel zal vertrekken wanneer ze flexibel kunnen werken.

Soorten flexwerken
Flexibel werken betekent niet áltijd dat je overdag even boodschappen kunt gaan doen omdat je toch thuis bent. Er zijn verschillende vormen van flexwerken:

Een flexibele werkplek
Op kantoor heb je geen eigen plekje meer, maar een allemaal lege bureaus waar je kunt aanschuiven. Heb je vandaag zin om aan het raam te zitten, dan pak je dat plekje. Heb je even een focusdagje dan zonder je je wat meer af. Vaak komt een flexibele werkplek met een clean desk policy; je kunt niks op je bureau laten staan omdat er morgen waarschijnlijk iemand anders aan dit bureau zit.

Flexibele werktijden
Je draait je uren, per dag of per week, maar je kunt zelf bepalen (in overleg met je manager!) hoe je dit indeelt. Misschien rij je pas na de file naar je werk, werk je af en toe thuis of draai je een standaard werkdag om en werk je 's avonds en heb je overdag tijd voor jezelf.

Flexibele deadlines
Niet je manager bepaalt wanneer welke projecten af zijn, maar jij. Of jouw team. Een bedrijf kan doelen en prioriteiten stellen over een bepaalde periode, maar werknemers kiezen zelf in welke volgorde ze dit afwerken.

Misschien denk je nu wel; maar in mijn werk kán dit allemaal helemaal niet? En dat is natuurlijk heel goed mogelijk; er zijn veel functies of sectoren waarin flexibel werken onmogelijk is. Een dokter kan natuurlijk niet zelf bepalen wanneer een operatie doet en ook een leraar kan niet naar eigen inzicht verschijnen in een klaslokaal.
Flexibel werken is vooral iets dat je op de kantoorvloer tegenkomt, maar ook daar is het nog meer uitzondering dan regel. Ook kom je het meer tegen bij start-ups dan bij midden/klein bedrijven, maar meer ruimte om je eigen baan in te vullen is wel bezig aan een opmars!

Meer informatie over (flex)werken bij de Hofclub Werken & Vergaderen.

Bron: Monsterboard