6 tips voor productief thuiswerken

Bij Hofclub Werken & Vergaderen ben je altijd meer dan welkom en streven wij altijd naar het ‘thuisgevoel’. Maar het coronavirus vraagt om hele andere prioriteiten. Het is in deze periode extra belangrijk dat wij naar de instructies luisteren en dat iedereen – waar dat kan – écht thuiswerkt. Maar wij zijn er natuurlijk nog steeds voor jou! Want hoe zorg je nu voor een productieve thuiswerkdag, -week, of misschien wel maand? Wij helpen met 6 tips die ervoor zorgen dat jij ook thuis genoeg werk verzet!

Tip 1: Opstarten volgens een vast ritme
Waarschijnlijk heb je de neiging om in je joggingbroek achter je laptop te gaan zitten, iedere dag aan te kijken wanneer je gaat ontbijten en ga je ergens halverwege de dag pas douchen. Probeer om iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan en te doen alsof je naar werk gaat. Dat houdt in: kleed je aan, maak je ontbijt klaar en zet koffie of thee voor jezelf. Ga vervolgens achter je laptop zitten en pak je to-do lijstje erbij. Op deze manier zal jij je frisser voelen en kun jij je beter concentreren.

Tip 2: Creëer je eigen werkplek in huis
Een van de belangrijkste voorwaarden van thuiswerken is dat de plek waar je gaat werken, ook echt daadwerkelijk een plek is. Dit is dus niet aan de keukentafel, in je bed of neerploffen op de bank. Ga echt op zoek naar een plek zoals een rustige kamer. Is het lastig om een plek in huis te vinden die alleen bedoeld is om te werken? Creëer er dan zelf een! Zorg er dan goed voor dat je deze ruimte alleen associeert met werken. Creëer rust en zorg voor voldoende licht. Op deze manier word je minder snel afgeleid en kom je dus makkelijker in de productiviteitssfeer.

Tip 3: Blijf duidelijk communiceren
Doordat jij je collega’s, klanten en relaties nu minder vaak ziet, kunnen er situaties van irritatie en/of onduidelijkheden ontstaan. Dit willen we natuurlijk allemaal zoveel mogelijk voorkomen. Hiervoor is het essentieel om goed met elkaar te blijven communiceren. Maar wat is ‘goed’ met elkaar communiceren? Dit verschilt natuurlijk per situatie, maar je kunt hier zelf al heel wat stappen in ondernemen. Wees proactief in het aangeven waar je mee bezig bent, wat jouw prioriteiten voor deze week zijn, geef vanuit jezelf een projectupdate en houd je agenda up-to-date zodat het duidelijk is waar je bent of wat je aan het doen bent. Door hier proactief in te zijn, laat je aan je collega’s en relaties merken dat je het belangrijk vindt om elkaar op de hoogte te houden en zorg je ervoor dat jullie als team goed kunnen blijven samenwerken. 

Tip 4: Maak een planning
Maak aan het begin van de dag een duidelijke planning voor jezelf. Dit zorgt ervoor dat je meer structuur in je dag hebt en dat jij je beter kunt focussen. Zorg er wel voor dat je realistische en dus haalbare doelen voor jezelf stelt. Op deze manier zorg je ervoor dat wanneer je een van de taken hebt afgerond, deze kunt afstrepen van je to-do lijstje. Dit geeft een voldaan gevoel. Vind je het lastig om in te schatten of jouw to-do lijstje haalbaar is voor vandaag? Schrijf erbij hoeveel tijd je aan iedere taak denkt kwijt te zijn. Wil je een volledige planning voor jezelf maken met wanneer je met wat bezig gaat zijn en voor hoe lang? Hiervoor zijn veel verschillende soorten online tools beschikbaar die je kunt gebruiken. Een aantal handige tools zijn:

Plannen maar!

Tip 5: Zorg voor een goede lunch
Helaas moet je het nu dus ook even doen zonder de overheerlijke, gezonde lunches van Hofclub Werken & Vergaderen, maar blijf wel pauze nemen en gezond lunchen! Hierin is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor je lunchpauze. Goed lunchen is namelijk essentieel voor je productiviteit. Maar wat is een goede lunch? Een goede lunch is een gezonde lunch. Een gezonde lunch zorgt namelijk voor 25% hogere werkprestaties en 20% meer productiviteit. Kun je hiervoor wel wat inspiratie gebruiken? Dit helpt je in ieder geval goed op weg:

  • Kies voor noten of popcorn in plaats van snoep
  • Neem als tussendoortje een stukje pure chocolade (dit heeft namelijk een oppeppend effect),
  • Ga eens een keer voor een salade in plaats van brood
  • Drink veel water en
  • Neem een gezond soepje! Dit zit vaak namelijk vol met verschillende groenten. Ook is soep erg makkelijk om mee te variëren.

Tip 6: Ontspan tijdens het werken
Tegenwoordig zijn we allemaal bijna 24/7 bereikbaar, wat inhoudt dat we bijna altijd ‘aan’ staan. In deze periode misschien nog wel meer dan normaal gesproken. Hierdoor is het erg belangrijk om zo nu en dan even te ontspannen. Dit kan heel goed tijdens het werk. Het kan juist helpen voor een frisser en helderder brein voor als je daarna weer aan de slag gaat!

Online zijn er genoeg gratis yogafilmpjes te vinden. Inspiratie nodig? Zoek de Zonnegroet eens op! Dit is de bekendste vorm in yoga. Het vaker toepassen van yoga in je dagelijkse leven heeft meerdere voordelen. Zo ervaar je minder werkstress, kun jij je beter concentreren, het stellen van prioriteiten lukt beter en de samenwerking met collega’s krijgt een positieve boost.

Met bovenstaande tips kun je in ieder geval de komende periode productief thuiswerken mocht dit niet lukken wij zijn open en hebben alleen in Woerden beperkte flexplekken beschikbaar in deze coronacrises. Informeer naar de mogelijkheden via woerden@hofclub.nl.

Wij hopen natuurlijk dat de getroffen maatregelen van korte duur zijn zodat wij iedereen weer kunnen ontvangen bij Hofclub Werken & Vergaderen in Woerden en Utrecht!