4 tips: zo blijf je fit op de werkvloer

Te veel mensen krijgen weinig beweging tijdens werktijden. Ze zitten voornamelijk achter de computer en halen hun lunch bij de bedrijfskantine. Niet goed. Want langdurig zitten vormt een gezondheidsrisico voor ruim 3 miljoen Nederlanders met zittend beroep. Hoe je dan wel fit blijft op de werkvloer? Een aantal handige tips.

1. Neem de trap
De lift links laten liggen, is geen nieuwe tip. Maar wel een belangrijke. Want met traplopen verbrand je aardig wat calorieën. Om precies te zijn 0,13 kilocalorieën maal het eigen lichaamsgewicht per minuut. Een persoon van 65 kilo verbrandt zo dus 8,45 kilocalorieën per minuut. Een half uurtje traplopen per dag geeft bij bovenstaande berekening dus een verbruik van 253,5 kilocalorieën! Om je een idee te geven; dat is ongeveer een broodje frikadel zonder saus.

2. Maak concrete plannen
Probeer eens bij de dingen die je uit gewoonte doet, wat extra beweging te pakken. Loop naar collega’s toe in plaats van hen te mailen, maak een lunchwandeling of stap ’s ochtends een halte eerder uit de bus en loop de laatste tien minuten naar je werk. Bewegen is vooral doen, niet denken. Ben je van plan meer te bewegen? Maak dan concrete plannen en houd je daaraan. Dus: “elke vrijdag ga ik zwemmen van 12.30 tot 13.30 uur”. En niet: “komende week denk ik een uurtje te gaan zwemmen”.

3. Werkfruit
Op veel kantoren staat-ie, de welbekende en vaak veel gebruikte snoeppot. Lekker, maar allerminst gezond. Deze pot is gemakkelijk te vervangen door caloriearme snackgroenten en fruit. Ervaring leert dat een schaaltje cherrytomaatjes net zo hard leeg gaat als de pot drop op je bureau. Genoeg groenten en fruit eten verhoogt je weerstand. Ook word je minder snel ziek. De vezels, vitaminen en mineralen die erin zitten, houden je energie op peil. Bovendien zorgt de Vitamine C ervoor dat je meer ijzer uit voedsel kan opnemen. En de antioxidanten bewaken je gezondheid.

4. Trainen achter je bureau
Ook al heb je een zittend beroep, dan nog is het mogelijk om tijdens kantoortijden je spieren aan het werk te zetten. Train je bilspieren door de spieren, al zitten, tien seconden aan te spannen. Neem vervolgens een rustpauze en span je opnieuw aan. Doe dit ongeveer zes keer in de ochtend en middag voor een optimaal resultaat. Buikspieren train je door rechtop in je stoel te gaan zitten. Strek je benen recht vooruit, til ze een halve meter van de grond en beweeg ze benen tien keer op en neer. Herhaal deze oefening drie keer. Ga om de beenspieren te trainen wederom rechtop je stoel zitten. Buig je knieën en zorg dat ze recht boven je enkels blijven. Houd dit ongeveer twintig seconden vol. Je traint hiermee niet alleen je beenspieren, maar ook tegelijkertijd je buikspieren. Herhaal de oefening drie keer.

Heerlijk fit op je werkplek!